Διάλεξη με θέμα: “Η Γεωπολιτική της Ρωσίας”

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα: “Η Γεωπολιτική της Ρωσίας” με ομιλητή τον διεθνούς εμβέλειας θεωρητικό κύριο Aleksandr Dugin.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί, στην αγγλική γλώσσα, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 και ώρα 6.00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ι.ΔΙ.Σ.

Μπορείτε να δείτε εδώ την πρόσκληση της διάλεξης.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα ο καθηγητής Αλεξάντρ Ντούγκιν αναφερόμενος στη “Γεωπολιτική της Ρωσίας”, εστίασε στις τρείς φάσεις: του διπολισμού, του μονοπολισμού και της πολυπολισμού. Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, τόνισε πως η νέα και ελπιδοφόρα περίοδος για τη Ρωσία ξεκίνησε το 2000 με την εκλογή του Βλ. Πούτιν στην εξουσία. Έκτοτε έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία σύμφωνα με τον κ. Ντούγκιν είναι η αναζήτηση και ανάπτυξη ενός πολυπολικού συστήματος μέσω των BRICS, με τη Ρωσία να κυριαρχεί στον μετασοβιετικό χώρο. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου για τα ρωσικά συμφέροντα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “για να έχουμε μία φιλικά Ευρώπη, χρειαζόμαστε φίλους εντός της ΕΕ. Αν, μάλιστα, είναι Ορθόδοξοι τόσο το καλύτερο”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της ανά τον κόσμο, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του δόγματος Νταβούτογλου, το οποίο κρίνει ως μη ρεαλιστικό.

 

DSC_0026x DSC_0025x DSC_0023x DSC_0022x DSC_0021x DSC_0020x DSC_0017x DSC_0015x