ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην προσπάθειά του να αποτελέσει το δημόσιο βήμα για έναν εποικοδομητικό διάλογο σε θέματα διεθνών σχέσεων, εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, το Ι.ΔΙ.Σ. διοργανώνει μια σειρά από σεμινάρια, συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και διαλέξεις. Συγκεκριμένα, στο ενεργητικό του συγκατα-λέγονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

– Ασκήσεις προσομοίωσης
– Παρουσιάσεις βιβλίων
– Επιστημονικές συναντήσεις
– Συμπόσια
– Επισκέψεις ξένων αντιπροσωπειών
– Workshops

 

——————– Ασκήσεις προσομοίωσης ——————–

2003: Μάρτιος
15ος Διεθνής Διαγωνισμός Προσομοίωσης Ανθρωπιστικού Δικαίου Jean Pictet με τη συμμετοχή 32 Πανεπιστημίων και 2 Στρατιωτικών Ακαδημιών απ’ όλο τον κόσμο που εκπροσώ-πησαν 22 χώρες και από τις 5 ηπείρους (Ναύπλιο).

 

1997: Μάιος
Προσομοίωση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ με θέμα “Η Πρόκληση της Νέας Διεύρυνσης της ΕΕ: Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειος”, με τη συμμετοχή 36 φοιτητών από 7 ελληνικά πανεπιστήμια. 

 

————– Παρουσιάσεις βιβλίων ————–

2005: Δεκέμβριος
Yearbook 2003-2004. (Επετηρίδα 2003-2004). Παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση όπου μίλησαν η Α.Ε. ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεωργής και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.

 

2003: Οκτώβριος
Επετηρίδα Ι.ΔΙ.Σ. Παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση όπου μίλησαν η κα Ντόρα Μπακογιάννη και οι κ.κ. Πέτρος Ευθυμίου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Στ. Περράκης. Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.
Απρίλιος
B. Φούσκας, Εκδότης του “Journal of Southern Europe and the Balkans”, Zones of Conflict. US Foreign Policy in the Balkans and the Greater Middle East, Εκδόσεις Pluto Press.

 

2002: Δεκέμβριος
Δ. Κώνστας, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ι.ΔΙ.Σ., Διπλωματία και Πολιτική, Εκδόσεις Λιβάνη.
Οκτώβριος
Π. Φουντεδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστη-μίου, Το Τουρκικό Πολίτευμα. Το χωλό δημοκρατικό πρότυπο και οι θεσπισμένες παρεκκλίσεις του, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.

 

2001: Φεβρουάριος
Χ. Παπασωτηρίου, Επίκ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Βυζαντινή Υψηλή Στρατηγική: 6ος-11ος αιώνας, Εκδόσεις Ποιότητα.

 

1999: Μάρτιος
Δ. Κώνστας, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ι.ΔΙ.Σ., Ελληνική και Ευρωπαϊκή Πολιτική, 1991-1999 – Αναλύσεις και Μαρτυρίες, Εκδόσεις Παπαζήσης.

 

1997: Δεκέμβριος
Μ. Παξιμαδοπούλου-Σταυρινού, Επίκουρος Καθηγήτρια Πα-ντείου Πανεπιστημίου, Η Δυτική Θράκη στην Εξωτερική Πολιτική της Βουλγαρίας: το Ζήτημα της Βουλγαρικής Οικονομικής Διεξόδου στο Αιγαίο (1919-1923), Εκδόσεις Gutenberg.
Φεβρουάριος
Χ. Παπασωτηρίου, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανε-πιστημίου, Ερευνητής Ι.ΔΙ.Σ., Ο Αγώνας για την Ελληνική Ανεξαρτησία: Πολιτική και Στρατηγική των Ελλήνων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1821-1832, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

 

1996: Ιούνιος
Επετηρίδα Ι.ΔΙ.Σ. Η Επετηρίδα παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση όπου μίλησαν οι κ.κ. Μιλτιάδης ΄Εβερτ, Γεράσιμος Αρσένης, Γιάννης Μάτσης, Πέτρος Ευθυμίου και Πάνος Τσακαλογιάννης. Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

 

1995: Φεβρουάριος
Misha Glenny, Βρετανός δημοσιογράφος και αναλυτής, The Macedonian Question. Stopping it Before it Starts, Penguin Books.
Ιανουάριος
Δ. Κώνστα, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντή Ι.ΔΙ.Σ. και Π. Τσάκωνα, Επιστημονικού Συνεργάτη Ι.ΔΙ.Σ. (επιμελητές) Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: Εσωτερικές και Διεθνείς Παράμετροι, Οδυσσέας

——————- Επιστημονικές συναντήσεις ——————-

2012: Ιανουάριος
Ημερίδα με θέμα:  “Greece – Cyprus – Israel: Cooperation and the New Geopolitics in the Eastern Mediterranean”, με τη συμμετοχή Ελλήνων, Κυπρίων και Ισραηλινών πανεπιστημιακών, εμπειρογνωμόνων και δημοσιογράφων.
2009: Δεκέμβριος
Ημερίδα με θέμα:  “Προκλήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής”, με τη συμμετοχή Ελλήνων διπλωματών, πανεπιστημιακών, πολιτικών και δημοσιογράφων.
2006: Mάρτιος
“Η Εξωτερική Πολιτική του Ισραήλ” με τη συμμετοχή δύο στελεχών του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ (Zeev Boker, Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Daniel Kutner, Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών και Στρατηγικών Υποθέσεων) (3/2006).
Φεβρουάριος
“ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ασφάλεια” με τη συμμετοχή της κας Ινώς Αφεντούλη, Στελέχους της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του ΝΑΤΟ, της κας Αλεξίας Μίχου, Στελέχους του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων του ΝΑΤΟ και καθηγητών.

 

2000: Νοέμβριος
Ημερίδα με θέμα: «Το Μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Καταγραφή Προβλημάτων και Δυνατοτήτων», με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών.
Σεπτέμβριος
“Democratic Security Building in the Black Sea Region” με τη συμμετοχή καθηγητών από το εξωτερικό που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Phare/Tacis (Κως).

 

1999: Μάρτιος
Ημερίδα αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η ημερίδα οργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εθνική Εταιρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Ι.ΔΙ.Σ., το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, την Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας με τη UNICEF, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηνωμένων Εθνών, την Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, την Ενωση Ενεργών Πολιτών, την Εταιρεία Κοινωνικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Ερευνας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, την Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού, το Πατριωτικό Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως (ΠΙΚΠΑ) και το Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων.
Μάρτιος
“Democratic Legitimacy in the EU: National versus European Identity” με τη συμμετοχή καθηγητών από το εξωτερικό που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Tempus.

 

1998: Ιούνιος
Ζητήματα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρόσφατες Εξελίξεις. Με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

—————————- Συμπόσια —————————-

2010: Ιούνιος
“Συμπόσιο Υποψηφίων Διδακτόρων στις Διεθνείς Σχέσεις”.
2000: Σεπτέμβριος
“International Criminal Court: A New Dimension in International Justice. Questions and Prospects for a New International Humanitarian Order” (Σαντορίνη).

————- Επισκέψεις ξένων αντιπροσωπειών ————–

2011: Ιούλιος
Αντιπροσωπεία τριών (3) Αμερικανών φοιτητών ελληνικής καταγωγής στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του φορέα Next Generation Initiative.
2003: Μάρτιος
Εννέα (9) βουλευτές από την Π.Γ.Δ.Μ., με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων με Ελληνες συναδέλφους τους.

 

2002
&
2001:

Φεβρουάριος 2002 και Οκτώβριος 2001
Δεκαεπτά (17) διευθυντικά στελέχη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων με ακαδημαϊκούς και Έλληνες δημοσιογράφους και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

 

————————– Workshops —————————-

2000: Φεβρουάριος
Συνεργασία με Αμερικανούς Εμπειρογνώμονες Εξωτερικής Πολιτικής, από think tanks των Η.Π.Α., με αντικείμενο τις σχέσεις Η.Π.Α., Ελλάδας και Τουρκίας.
1997: Μάιος
“Παράγοντες Αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ειρηνικό: Συγκριτική Προσέγγιση” με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων Επιστημόνων και Διπλωματών όπως ο Sasson Sofer του Leonard Davis Institute for International Relations, οι R. Jackson, M. Zacher, P. Marantz και ο B. Job του University of British Columbia.