Κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον Πρέσβη του Ισραήλ

greece-israelΤην Τρίτη, 23 Απριλίου, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων φιλοξένησε σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τον Ισραηλινό Πρέσβη στην Αθήνα. Ο κύριος Μέκελ ανέλυσε διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την  ανησυχία του για την ενίσχυση της επιρροής εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων. Τόνισε πως οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η επίλυση του Παλαιστινιακού δεν είναι το κεντρικό ζήτημα στη Μέση Ανατολή αυτή την στιγμή.  Παρά ταύτα, το Ισραήλ επιθυμεί επίλυση του προβλήματος με βάση την λύση δύο κρατών.

Ο κ. Μέκελ δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο συνεχίζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης παρά την αλλαγή καθεστώτος στο Κάιρο.

Στο θέμα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Ισραηλινός Πρέσβης δήλωσε ανήσυχος, αλλά ευχήθηκε να δοθεί λύση μέσω της διπλωματίας, αφήνοντας πάντως όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Εξίσου αποθαρρυντικές είναι και οι εξελίξεις στη Συρία, καθώς το Ισραήλ ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθούν μη συμβατικά όπλα σε λάθος χέρια.

Στην συνέχεια ο Πρέσβης του Ισραήλ απάντησε σε ερωτήσεις παρευρισκόμενων καθηγητών.