Διάλεξη πρέσβη Ιράκ – Δελτίο Τύπου

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 στη 1:00 μ.μ. διάλεξη της Α.Ε. του Πρέσβη του Ιράκ στην Αθήνα Κυρίου Burhan Jaf με θέμα: Fighting terror: Τhe battle against the Islamic State in Iraq and the global implications of Islamic extremism.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κύριος Πρέσβης τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης, με βάση τη συμμετοχή των Σουνιτών στην Ιρακινή διακυβέρνηση. Θεωρεί ότι η ταχύτατη επέκταση, του λεγόμενου Ισλαμικού κράτους στις δυτικές επαρχίες του Ιράκ τον Ιούνιο, συνέβη επειδή ο τοπικός Σουνιτικός πληθυσμός θεωρούσε μη φιλικό τον Ιρακινό στρατό, στον οποίο, μετά το 2011, επικρατούσε ολοένα και περισσότερο το Σιϊτικό στοιχείο. Ο Πρέσβης ζήτησε τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την εμπλοκή Δυτικών χερσαίων δυνάμεων.

Στην κατάμεστη αίθουσα Εκδηλώσεων του Ι.ΔΙ.Σ., παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι Πρέσβεις της Αιγύπτου, της Σλοβακίας και του Μεξικού, καθώς και εκπρόσωποι των Πρεσβειών του Βελγίου, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας. Επίσης παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Τύπου και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του Ι.ΔΙ.Σ. Καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.