Η Έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, 1941-1950: Στρατηγικά ή Ιδεολογικά αίτια;

Περιγραφή

Η ανάπτυξη της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων και η μετεξέλιξη της παλιάς «Διπλωματικής Ιστορίας» στη σύγχρονη Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων έχουν δημιουργήσει ένα περίπλοκο, και γι’ αυτό γοητευτικό, τοπίο. Εδώ και δεκαετίες, διενεργείται διεθνώς η επιστημονική συζήτηση σχετικά με ζητήματα στόχων και μεθοδολογίας. Πόσο συμβατές είναι οι δύο επιστήμες; Ποια η σχέση μεταξύ της αναζήτησης του ειδικού (στους ιστορικούς) και της γενίκευσης (στους διεθνολόγους); Είναι πράγματι αρνητικοί σε κάθε είδους γενίκευση οι ιστορικοί; Αρνούνται την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου οι διεθνολόγοι; Γιατί υπάρχουν επιφανείς ειδικοί τους οποίους διεκδικούν και οι δύο κλάδοι;

Στη χώρα μας, η συζήτηση αυτή δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε. Κινούμαστε, αναπτυσσόμαστε, δημιουργούμε, σαν να ανήκαμε σε διαφορετικούς κόσμους. Και μερικές φορές αποδεχόμαστε μια διχοτομία μεταξύ των δύο κλάδων, που ίσως να μην είναι τόσο απόλυτη όσο συχνά λέγεται.

Και όμως, αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. Ακόμη και με διαφορετικούς θεωρητικούς και μεθοδολογικούς προσανατολισμούς, είναι αυτονόητο ότι τα αντικείμενα συνομιλούν. Και, ακόμη περισσότερο, ότι έννοιες, εργαλεία, πλαίσια ανάλυσης του ενός κλάδου είναι χρήσιμα, αν όχι και απαραίτητα, στον άλλο. Άλλωστε, και μεταξύ των διεθνολόγων και μεταξύ των ιστορικών υπάρχουν διαφοροποιήσεις, εκδοχές, σχολές σκέψης.

Το workshop στο ΙΔΙΣ, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011, προϊόν πρωτοβουλίας επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Παντείου, Πειραιώς, Πελοποννήσου και Μακεδονίας, αποτελεί μια πρώτη απόπειρα για έναν συγκροτημένο διάλογο μεταξύ των δύο κλάδων.

Κατά τις εργασίες του workshop, κάθε εισηγητής θα παρουσιάσει τη θέση του σε ένα διάστημα μόλις πέντε λεπτών, ώστε να διατεθεί ο υπόλοιπος χρόνος για συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των ακροατών, που έχουν ήδη πρόσβαση στα κείμενα. Με τον τρόπο αυτόν, επομένως, η συμμετοχή όλων μας θα είναι καταλυτική.

Οι συντονιστές
Παναγιώτης Ήφαιστος
Κώστας Κολιόπουλος
Ευάνθης Χατζηβασιλείου

 

E-Book

Κατεβάστε την ηλεκτρονική έκδοση με τα επεξεργασμένα άρθρα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις της 18ης Φεβρουαρίου 2011 σε μορφή pdf (2,19 Mb).