Η σκοτεινή δραστηριότητα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Του Ανδρέα Ματζάκου*

Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται εδώ και 6 χρόνια, ανάμεσα στις δυνάμεις του Προέδρου Ασαντ και εκατοντάδες ομάδες αντιφρονούντων οι οποίες κατά βάση θέλουν την ανατροπή του καθεστώτος, αλλά και μεταξύ αυτών των ομάδων οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαφορετική ατζέντα. Την αναταραχή εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όσο και η Αλ Κάιντα με την φυσική τους παρουσία στην Συρία, προκειμένου να προωθήσουν τον στόχο τους για έλεγχο όλων των Σουνιτών Μουσουλμάνων. Και ενώ η διεθνής κοινότητα έχει εστιάσει την προσοχή της στην αντιμετώπιση του ΙΚ του οποίου η παρουσία έχει συρρικνωθεί στη Συρία (Χάρτης 1),[1] η Αλ Κάιντα, αποφεύγοντας το προσκήνιο, προωθεί την δική της ατζέντα για δημιουργία Εμιράτου στην Συρία.

 

[1] Στον Χάρτη 1, το ΙΚ απεικονίζεται με το μαύρο χρώμα. Στην ουσία έχει περιοριστεί στα κεντρικά και ανατολικά της Συρίας, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις πόλεις Al-Raqqah και Deir Zorr. Η Αλ Κάιντα είναι αναμεμειγμένη στην συριακή αντιπολίτευση, με το πράσινο χρώμα, κυρίως γύρω από την πόλη Idlib.

 

Xάρτης 1

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Όταν ξεκίνησε η κρίση στην Συρία το 2011, ο τότε αρχηγός της Αλ Κάιντα Zawahiri, ενθάρρυνε τζιχαντιστές από την οργάνωση Αλ Κάιντα του Ιράκ (AQI) να εμπλακούν στην διαμάχη. Πράγματι ο Baghdadi που ήταν τότε επικεφαλής της AQI, έστειλε λίγους πεπειραμένους μαχητές στην Συρία προκειμένου να οργανωθεί πυρήνας της Αλ Κάιντα και στην Συρία.[1] Με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ στο τέλος του 2011, οι τζιχαντιστές του Baghdadi εξαπλώθηκαν τόσο στο Ιράκ, όσο και στην Συρία, χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίσταση. Έτσι κατέλαβαν εδάφη, ήλεγξαν πληθυσμούς, πήραν στην κατοχή τους εγκαταστάσεις, πλουτοπαραγωγικές πηγές, απέκτησαν έσοδα. Η AQI μετονομάστηκε σε Islamic State of Iraq and Syria (ISIS-ΙΚ) για να δηλώνει ανοικτά το πεδίο δράσεως της. Ο Baghdadi το 2014, μετά την κατάληψη μεγάλων πόλεων του Ιράκ και χωρίς την συναίνεση της Αλ Κάιντα, ανεκήρυξε Χαλιφάτο και αυτοανακηρύχθηκε Χαλίφης όλων των Μουσουλμάνων.

Έτσι η αναπόφευκτη σύγκρουση Zawahiri – Baghdadi, οδήγησε τον πρώτο να αποφασίσει να αποκοπεί η Αλ Κάιντα από την δικαιοδοσία του Baghdadi και του ΙΚ και, να ονομάσει την οργάνωση του στην Συρία Jabhat al-Nusra.[2]

Από το 2014 και μετά, η Δύση πολεμά το ΙΚ, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται με την Αλ Κάιντα; Υπάρχει; Δραστηριοποιείται και αν ναι, με ποιόν τρόπο;

Η θέση του άρθρου είναι ότι η Αλ Κάιντα όχι μόνον δεν έπαψε να υπάρχει, αλλά διεισδύει στην συριακή κοινωνία και μεταλλάσσεται συνεχώς αναμένοντας την ώρα να έρθει στο προσκήνιο. Στην αρχή του άρθρου θα αναφερθεί ο στόχος της Αλ Κάιντα στη Συρία, στη συνέχεια η στρατηγική που ακολουθεί για να τον επιτύχει, τα μέσα που διαθέτει και το άρθρο θα κλείσει με μια σύντομη εκτίμηση για το τι πιθανόν να συμβεί στο μέλλον.

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ (AL-NUSRA) ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Ο στόχος της al-Nusra στην Συρία, αποτελεί μέρος του απώτερου στρατηγικού σκοπού της Αλ Κάιντα, για δημιουργία Χαλιφάτου το οποίο θα έχει στη δικαιοδοσία του όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο. Ο στόχος αυτός στην Συρία, εξυπηρετείται με την δημιουργία κατ’ αρχάς ενός Εμιράτου.[3] Το έδαφος είναι πρόσφορο στη Συρία γιατί μαίνεται μακροχρόνιος πόλεμος με συμμετοχή εκατοντάδων ομάδων κυρίως Σουνιτών-Σαλαφιστών. Η Αλ Κάιντα διείδε ότι με την αμερικανική στρατηγική να έχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του ΙΚ,[4] έχει την ευκαιρία για διείσδυση στους αντιφρονούντες Συρίους που πολεμούν το καθεστώς Ασαντ, ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση στον τοπικό πληθυσμό ότι αποτελεί κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Ότι μοιράζεται τους ίδιους στόχους με τον μέσο Σουνίτη Σύριο, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Γι’ αυτό και απέχει από τις ακραίες πράξεις του ΙΚ ακολουθώντας διαφορετική στρατηγική όπως περιγράφεται στην επομένη παράγραφο. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζει ότι θα δημιουργήσει ένα Εμιράτο στην Συρία, το οποίο θα μπορεί να ενταχθεί εν καιρώ, σ’ ένα παγκόσμιο Χαλιφάτο της Αλ Κάιντα.

 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ

 

Η στρατηγική της al-Nusra λειτουργεί σε τρία επίπεδα :

α.         Σ’ ένα επίπεδο εντυπώσεων, η προσπάθεια της είναι η δημιουργία της εικόνας ότι ουδεμία σχέση έχει όχι μόνο με το ΙΚ, αλλά ούτε και με την ίδια την Αλ Κάιντα. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται:

– H αλλαγή η του ονόματος της από  al-Nusra σε Jabhat Fateh al-Sham (JFS) τον Ιούλιο του 2016. Μετά την αφομοίωση αρκετών συριακών σουνιτικών ομάδων αντιφρονούντων, τον Ιανουάριο του 2017, άλλαξε και πάλι όνομα από  JFS, σε Hayat Tahrir al-Sham (HTS).[5] Όλο δε αυτό το διάστημα της παρουσίας της στην Συρία, απέχει από ακραίες πράξεις διαχωρίζοντας την θέση της από τις πρακτικές του ΙΚ. Ενώ το ΙΚ αποκεφαλίζει δυτικούς υπηκόους ώστε να δημιουργεί τρόμο στις δυτικές κοινωνίες αλλά και δέος για την δύναμη του στους Μουσουλμάνους, η al-Nusra ακολουθεί πιο μετριοπαθή τακτική, ιδίως έναντι Μουσουλμάνων. Έτσι το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτέμβριου 2014,  προέβη στην απελευθέρωση ομήρων που κρατούσε για αρκετό καιρό και μάλιστα χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα,[6] προκειμένου να δείξει στους αντάρτες και στον τοπικό πληθυσμό την διαφορά της από το ΙΚ, στην αντιμετώπιση ομήρων.

 

β. Στην καθημερινή πραγματικότητα, διεισδύει στην συριακή κοινωνία, με μια σειρά σχεδιασμένων ενεργειών. Για την οικονομία του χώρου, θα αναφερθούν πέντε:

– Δημιουργία πέντε δικαστικών σωμάτων στα οποία συμμετέχουν Σύριοι και τα οποία ασχολούνται με την επίλυση διαφορών με βάση την Σαρία.[7]

– Ίδρυση και λειτουργία γραφείων της οργανώσεως σε οκτώ συριακές επαρχίες, τα οποία ασχολούνται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, τον προσηλυτισμό, την συλλογή ελεημοσυνών (zakat).[8]

– Δημιουργία Μικτών Κέντρων Επιχειρήσεων με εκπροσώπους συριακών ομάδων αντιφρονούντων για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων του Ασαντ.[9]

– Συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση σε όσες επαρχίες έχει παρουσία η HTS, προκειμένου να διαμορφώνει το περιβάλλον ασφαλείας.[10]

– Συνδιοίκηση δυο μεγάλων στρατιωτικών ομάδων αντιφρονούντων στις επαρχίες Idlib και Aleppo.[11]

 

γ. Από πλευράς Στρατιωτικής Στρατηγικής καθαρά, η HTS αποφεύγει την κατάληψη εδάφους ώστε να μην είναι αναγκασμένη σε κλασσική άμυνα περιοχής με αγκίστρωση των δυνάμεων της, όπως κάνει το ΙΚ.

 

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ

 

Η al-Nusra προωθεί τον στόχο της με τα εξής μέσα:

α. Οικονομικούς πόρους και εξοπλισμό από κεντρικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.[12]

β. Προσωπικό που στρατολογεί από χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής.[13] Σήμερα η δύναμη της al-Nusra στην Συρία υπολογίζεται σε 6-10.000 άνδρες, οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι κυρίως στις δυτικές επαρχίες,[14] εκεί όπου δεν είναι έντονη η παρουσία του ΙΚ (Χάρτης 1). Ο μεγαλύτερος αριθμός απλών μαχητών της προέρχεται από φτωχές συριακές πόλεις της επαρχίας. Αυτό είναι και το μεγάλο της ατού προκειμένου να κερδίσει νομιμοποίηση στα μάτια της συριακής κοινωνίας.

γ. Εξοπλισμό και στρατιωτικό υλικό που κυριεύει σε μάχες με ανταρτικές ομάδες που εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ.[15]

δ. Με χρήση πεπειραμένων μαχητών οι οποίοι αποστέλλονται από την Αλ Κάιντα στην Συρία και χρησιμεύουν ως σύμβουλοι στην επίλυση επιχειρησιακών θεμάτων στο έδαφος.[16]

Μέσω αυτών των πεπειραμένων μαχητών η al-Nusra όχι μόνο κερδίζει τον σεβασμό άλλων ανταρτικών ομάδων, αλλά έχει και την δυνατότητα να μεσολαβεί για την διευθέτηση διαφορών που ανακύπτουν ώστε να αποκτά ένα συμφιλιωτικό προσωπείο. Αυτή η δράση της εξυπηρετείται από τις συνεχείς συγκρούσεις και όχι από περιόδους καταπαύσεως του πυρός.

 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

 

Με βάση την παρούσα ανάλυση, τα πιθανότερα σενάρια για την εξέλιξη της καταστάσεως εκτιμάται ότι έχουν ως εξής:

Σενάριο Α:

Όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και δεν επικρατεί ειρήνη, η  al-Nusra θα συνεχίσει την τακτική της εξαπλώσεως και ελέγχου και άλλων επαρχιών της Συρίας, από τις οποίες υποχωρεί το ΙΚ και, της αναμίξεως της με τον τοπικό Σουνιτικό πληθυσμό. Ανακήρυξη Εμιράτου, μετά την πιθανή κατάληψη της Raqqah και της εξαλείψεως του ΙΚ από την Συρία, από την συμμαχία που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Σενάριο Β:

Προσπάθεια της al-Nusra για πλήρη έλεγχο και της επαρχίας του Aleppo, ώστε να ανακηρύξει Εμιράτο εντός των προσεχών 6-10 μηνών, στηριζόμενη σε δυο μεγάλες δυτικές επαρχίες (Idlib και Aleppo), ώστε να έχει σχετικά δυνατή παρουσία στην Συρία.

Σενάριο Γ:

Συνέχιση της προσπάθειας του ελέγχου και των υπολοίπων επαρχιών της Συρίας στις οποίες κατοικούν Σουνίτες Μουσουλμάνοι και στη συνέχεια ανακήρυξη Εμιράτου, ώστε η Al-Nusra, μέσω της αναμίξεως της με μεγάλο μέρος του πληθυσμού, να έχει λόγο σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την τύχη της Συρίας. Για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσπάθειας εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η πλήρης εξάλειψη του ΙΚ από την Συρία.

Επειδή η υλοποίηση των σεναρίων Α και Γ δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τις δυνατότητες της al-Nusra, πιο πιθανό σενάριο θεωρείται το Β.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Η εξέγερση στη Συρία τον Μάρτιο του 2011 ήταν κατά του αυταρχικού τρόπου που ο Ασαντ κυβερνούσε την Συρία, δεν είχε θρησκευτικό χαρακτήρα και δεν είχε ως στόχο την μετατροπή της Συρίας σ’ ένα θεοκρατικό κράτος στο οποίο θα κυριαρχούσε η Σαρία.[17] Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η Αλ Κάιντα, θέλοντας πρώτα να διεισδύσει στην συριακή κοινωνία, να αποτελέσει μέρος των δομών της και στη συνέχεια να προσεγγίσει τον κύριο σκοπό της που είναι ο μέσω Χαλιφάτου, έλεγχος των Σουνιτών Μουσουλμάνων σε παγκόσμιο επίπεδο.[18] Οι αλλαγές των ονομάτων της θέλουν να δείξουν αποκοπή των ιδεολογικών δεσμών με την μητρική οργάνωση της Αλ Κάιντα, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλές οργανωτικές αλλαγές, που αποκρύπτουν την συνεχιζόμενη παρουσία της στην Συρία.

ΠΗΓΕΣ

 

ΑΡΘΡΑ

Jennifer Cafarella, Harleen Gambhir and katherine Zimmerman, ‘US Grand Strategy: Destroying ISIS and Al Qaeda’’, Report Three, 9 Feb 2015. Διαθέσιμο στο http://understandingwar.org/backgrounder/us-grand-strategy-destroying-isis-and-al-qaeda, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

Brian Dodwell, Daniel Milton, Don Rassler, ‘’Then and Now: Comparing the Flow of Foreign Fighters to AQI and the Islamic State’’, Combating Terrorism Center at West Point, Δεκέμβριος 2016, σελ 2-4, (Πρόσβαση 5 Απριλίου 2017)

Robin Simcox, ‘’Al-Qaeda’s Global Footprint: An Assessment on Al-Qaeda’s Strength Today’’, The Henry Jackson’s Society, σελ 10, (Πρόσβαση 10 Απριλίου 2017)

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/al-qaeda-announces-an-islamic-state-in-syria, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

https://www.nytimes.com/2016/05/16/world/middleeast/al-qaeda-turns-to-syria-with-a-plan-to-challenge-isis.html, (Πρόσβαση 11 Απρ 2017)

https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript-View/Article/643932/joint-press-conference-by-secretary-carter-and-french-minister-of-defense-le-dr/, (Πρόσβαση 12 Απρ 2017)

http://foreignpolicy.com/2017/03/15/al-qaeda-is-swallowing-the-syrian-opposition/, (Πρόσβαση 12 Απρ 2017)

http://syrianobserver.com/EN/News/32458, (Πρόσβαση 15 Απρ 2017)

http://www.reuters.com/article/us-syria-crisis-fiji-idUSKBN0H60C120140911, (Πρόσβαση 12 Απριλίου 2017)

http://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/groups/view/523, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

https://www.ctc.usma.edu/v2/wp-content/uploads/2016/12/Then-and-Now.pdf, (Πρόσβαση 28 Μαρ 2017)

http://www.aljazeera.com/news/2016/05/syria-civil-war-explained-160505084119966.html, (Πρόσβαση 13 Απρ 2017)

http://edition.cnn.com/2017/04/13/middleeast/syria-bashar-assad-interview/index.html, (Πρόσβαση 14 Απριλίου 2017)

 

* Ο Ανδρέας Ματζάκος είναι Απόστρατος Αξκος του ΣΞ και κατέχει MSc στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές. Είναι δόκιμος ερευνητής στον Τομέα Αμυντικών Θεμάτων του ΙΔΙΣ.

EDITOR: SOFIA TZAMARELOY Intelligence Research Team Coordinator.

 

[1] http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/al-qaeda-announces-an-islamic-state-in-syria, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

[2] Το μέτωπο Nusra όπως ονομάζεται η al-Nusra, δημιουργήθηκε το 2012, σαν παρακλάδι της AQI, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ. Την ίδια χρονιά, οι ΗΠΑ περιέλαβαν την al-Nusra στις τρομοκρατικές οργανώσεις. https://www.nytimes.com/2016/05/16/world/middleeast/al-qaeda-turns-to-syria-with-a-plan-to-challenge-isis.html, (Πρόσβαση 11 Απρ 2017)

[3] Στο ίδιο.

[4] Σε κοινή συνέντευξη τύπου  των Υπουργών Αμύνης ΗΠΑ και Γαλλίας στο Παρίσι, στις 20 Ιαν 2016, ο  Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Carter  δήλωσε ότι οι τρεις στόχοι της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του ISIS είναι, η καταστροφή του καρκίνου στο Ιράκ και την Συρία, η καταπολέμηση της μεταστάσεως του καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο και η προστασία των Αμερικανών πολιτών στο έδαφος των ΗΠΑ. Δεν υπήρξε αναφορά σε απειλή από Αλ Κάιντα. https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript-View/Article/643932/joint-press-conference-by-secretary-carter-and-french-minister-of-defense-le-dr/, (Πρόσβαση 12 Απρ 2017)

[5] http://foreignpolicy.com/2017/03/15/al-qaeda-is-swallowing-the-syrian-opposition/, (Πρόσβαση 12 Απρ 2017) Και η οργάνωση HTS χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση και ως έχουσα σχέση με την Αλ Κάιντα http://syrianobserver.com/EN/News/32458, (Πρόσβαση 15 Απρ 2017)

[6] Όμηροι απελευθερώθηκαν σε δυο περιπτώσεις:

α. Τον Αύγουστο του 2014, η al-Nusra, με την μεσολάβηση του Κατάρ, απελευθέρωσε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Peter Theo Curtis που κρατούσε όμηρο από το 2012.

β. Τον Σεπτέμβριο του 2014, απελευθέρωσε 45 στρατιώτες από τα νησιά Φίτζι, που είχε συλλάβει σε επίθεση που είχε κάνει μαζί με άλλες ομάδες  αντιφρονούντων στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας και που κρατούσε αιχμαλώτους για δυο εβδομάδες. Η απελευθέρωση τους έγινε χωρίς να ζητηθούν λύτρα. http://www.reuters.com/article/us-syria-crisis-fiji-idUSKBN0H60C120140911, (Πρόσβαση 12 Απριλίου 2017)

[7] Jennifer Cafarella, Harleen Gambhir and katherine Zimmerman, ‘US Grand Strategy: Destroying ISIS and Al Qaeda’’, Report Three, 9 Feb 2015, σελ 18. Διαθέσιμο στο http://understandingwar.org/backgrounder/us-grand-strategy-destroying-isis-and-al-qaeda, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

[8] Στο ίδιο, σελ 19.

[9] Στο ίδιο, σελ 19.

[10] Στο ίδιο, σελ 19.

[11] http://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/groups/view/523, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

[12] Jennifer Cafarella, Harleen Gambhir and katherine Zimmerman, ‘US Grand Strategy: Destroying ISIS and Al Qaeda’’, Report Three, 9 Feb 2015, σελ 21. Διαθέσιμο στο http://understandingwar.org/backgrounder/us-grand-strategy-destroying-isis-and-al-qaeda, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

[13] Από αρχεία που έπεσαν στην κατοχή αμερικανικής στρατιωτικής δυνάμεως κοντά στην πόλη Sinjar του Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2007, για 584 άτομα που είχαν καταταγεί στην AOI, προέκυψε ότι το 60% εξ ‘αυτών είχε καταγωγή από την Σαουδική Αραβία και την Λιβύη, ενώ ήταν ηλικίας μεταξύ 24 και 25 ετών. Brian Dodwell, Daniel Milton, Don Rassler, ‘’Then and Now: Comparing the Flow of Foreign Fighters to AQI and the Islamic State’’, Combating Terrorism Center at West Point, Δεκέμβριος 2016, σελ 2-4, (Πρόσβαση 5 Απριλίου 2017)

https://www.ctc.usma.edu/v2/wp-content/uploads/2016/12/Then-and-Now.pdf, (Πρόσβαση 28 Μαρ 2017)

[14] Robin Simcox, ‘’Al-Qaeda’s Global Footprint: An Assessment on Al-Qaeda’s Strength Today’’, The Henry Jackson’s Society, σελ 10, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

[15] Μόνο εντός του 2014, η al-Qaeda κυρίευσε 10 άρματα μάχης και 80 αντιαρματικούς πυραύλους TOW. http://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/groups/view/493?highlight=al+nusra, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

[16] Jennifer Cafarella, Harleen Gambhir and katherine Zimmerman, ‘US Grand Strategy: Destroying ISIS and Al Qaeda’’, Report Three, 9 Feb 2015, σελ 21. Διαθέσιμο στο http://understandingwar.org/backgrounder/us-grand-strategy-destroying-isis-and-al-qaeda, (Πρόσβαση 10 Απρ 2017)

[17] http://www.aljazeera.com/news/2016/05/syria-civil-war-explained-160505084119966.html, (Πρόσβαση 13 Απρ 2017)

[18] Ο Πρόεδρος Ασαντ σε συνέντευξη του στο AFP News Agency για την επίθεση με χημικά που έγινε στις 4 Απριλίου στην πόλη Khan Sheikhun με 89 νεκρούς, είπε ότι όλα τα στοιχεία για το τι έγινε δόθηκαν από την al-Nusra, υπονοώντας ότι η Αλ Κάιντα κρύβεται πίσω από την επίθεση. Η πρόθεση της Αλ Κάιντα είναι δημιουργία έχθρας στον τοπικό πληθυσμό κατά του καθεστώτος. http://edition.cnn.com/2017/04/13/middleeast/syria-bashar-assad-interview/index.html, (Πρόσβαση 14 Απριλίου 2017)