Νικόλαος Λυμούρης

Ο Νικόλαος Λυμούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση και Πολιτική (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Certificate in the Law of European Union (Academy of European Law, EUI), Certificate in European Union Law (Centre of European Law, King’s College) και Certificate in the Dynamics of European Integration (University College Dublin & University of Cologne). Aπό το 2007 είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (Υπότροφος Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Η διδακτορική του διατριβή βραβεύθηκε το 2008 από την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών (Ε.Π.Ε.Ε.Σ.) ως η καλύτερη διδακτορική διατριβή που εκπονήθηκε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο κατά την περίοδο 2004-2007 (βραβείο Θ. Καρατζά). Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε σειρά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει εκδώσει τέσσερα εγχειρίδια από τις εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το Σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος (από κοινού με τον Καθηγ. κ. Κ. Στεφάνου), για τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και την Υπόθεση του Κουρουπητού. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Από τον Ιούλιο του 2008 είναι Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Επιστημόνων Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών (Ε.Ν.Ε.Ε.Σ.), ενώ από το 2009 διδάσκει στη βαθμίδα του Λέκτορα (Π.Δ. 407/80) στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Διετέλεσε, επίσης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Παντείου Πανεπιστημίου (1999-2009), Σύμβουλος Σπουδών (2007-2009) και Εντεταλμένος Διδασκαλίας (2007-2011) στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου, επιμορφωτής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (2006-2011), καθώς και σύμβουλος επιχειρήσεων στον τομέα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων (επικεφαλής της Ομάδας Συμβούλων Επιχειρήσεων «European Consultants»).

Τον Ιανουάριο του 2010 του ανατέθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) ο συντονισμός του νεοσυσταθέντος Κέντρου Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης, ενώ το Νοέμβριο του ιδίου έτους ορίσθηκε Εκτελεστικός Γραμματέας του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.Μ.Ε.).

Από το Σεπτέμβριο του 2011 είναι Research Fellow του Centre for International Studies (CIS), που υπάγεται στο Department of International Relations του London School of Economics (LSE), και από το Σεπτέμβριο του 2012 μέλος της Ομάδας ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων «Team Europe» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.