ΤΟΜΕΑΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΤΟ.Ρ.Ε.Ν.Ε.)

Το Κέντρο Ρωσίας και Ευρασίας δημιουργήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου τον Νοέμβριο του 2004.  Τον Σεπτέμβριο του 2008 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΔΙΣ ενέκρινε την επέκταση των δραστηριοτήτων του Κέντρου, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Ρωσίας, Ευρασίας και Νότιο-ανατολικής Ευρώπης. Είναι ένα αμιγώς επιστημονικό ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με τη μελέτη και ανάλυση των εξελίξεων στον ευρασιατικό χώρο με έμφαση στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και στην Νότιο-ανατολική Ευρώπη. Αποτελεί δέσμευση η υπεύθυνη και έγκριτη πληροφόρηση της κοινής γνώμης ενώ πάγια επιδίωξη είναι η αναβάθμιση του επιπέδου γνώσης καθώς και η επιμόρφωση σε θέματα σχετικά με τη Ρωσία, την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας και των Βαλκανίων.

Το ερευνητικό πεδίο καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο του μετασοβιετικού χώρου και της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης, όπως αυτός εκτείνεται από την Θάλασσα της Βαλτικής μέχρι την Ιαπωνία και ο οποίος διατηρεί γεωγραφική εγγύτητα με ασταθείς περιοχές του πλανήτη όπως η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Ασία, καθώς και τα Βαλκάνια. Το ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ. αποτελείται από στελεχικό δυναμικό επιστημόνων και δόκιμων ερευνητών με συντονιστή τον Δρ.  Κωνσταντίνο Φίλη.

Οι πολυδιάστατες και πολυσχιδείς διεθνείς σχέσεις που λαμβάνουν χώρα εντός του διεθνούς συστήματος, αλλά και η ραγδαία μεταβολή των τεκταινόμενων της επικαιρότητας, καθιστούν αναγκαίο τον καταμερισμό του Τομέα σε 3 Ερευνητικές Ομάδες, προκειμένου να καλύπτεται και να εξετάζεται επαρκώς κάθε συστατικό θέμα της διεθνούς πολιτικής.

Οι Ερευνητικές Ομάδες του ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ είναι οι ακόλουθες:

Ομάδα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας

Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας

Ομάδα Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας